Creditul ipotecar este un credit destinat achizitionarii unuia sau mai multor imobile, care pot fi: apartamente in blocuri, case de locuit, case de vacanta, terenuri, precum si construirii, renovarii si extinderii imobilelor. Un credit ipotecar se acorda in euro sau lei.

Descrierea unui credit ipotecar

Valoarea unui credit ipotecar

este de minim 3.000 euro. Un credit ipotecar nu are limita maxima, aceasta se calculeaza in raport cu capacitatea de rambursare a solicitantului de credit ipotecar (gradul de indatorare) si in raport cu valoarea imobilului adus in garantie pentru un credit ipotecar(LTV).

Perioada de rambursare a unui credit ipotecar

poate fi de la 3 ani pana la 35 de ani.

Venituri acceptate la un credit ipotecar

salarii (inclusiv prime, bonusuri si alte venituri asimilate salariilor), venituri din activitati independente, venituri din dividende, pensii, chirii, drepturi de autor, contracte de management, salarii obtinute in strainatate, diurne, bonuri de masa, etc.

Gradul de indatorare la un credit ipotecar

reprezinta ratele lunare aferente creditelor solicitantului si pot ajunge pana la 40% din veniturile lunare (45% in cazul primei locuinte). Gradul de indatorare se stabileste separat pentru fiecare solicitare de credit ipotecar in functie de scoringul solicitantului. Daca se refinanteaza credite obtinute inainte de 09.11.2018, gradul de indatorare poate fi de pana la 62% (doar pentru soldul creditului refinantat). La Creditele Ipotecare in euro gradul de indatorare este de maxim 20%.

Documente necesare obtinerii unui credit ipotecar

 • Actele de identitate (BI/CI) pentru solicitantul de credit ipotecar; sotia/sotul solicitantului de credit ipotecar(daca este casatorit(a)); codebitor (daca este cazul).
 • Certificat de casatorie – pentru solicitantul de credit ipotecar (daca este casatorit).
 • Documente privind angajamentele de plata – alte credite ipotecare sau orice fel de credite pe care solicitantul le detine in momentul solicitarii unui credit ipotecar (daca este cazul).
 • Actele de proprietate asupra imobilului pe care se pune ipoteca, sau care se achizitioneaza prin credit ipotecar, precum si orice documente care sunt necesare pentru procesul de evaluare (plan cadastral, extras de carte funciara, etc).
 • Dovada veniturilor solicitantului de credit ipotecar, sotului/sotiei acestuia (daca la calculul bugetului se iau in considerare veniturile pe familie).

Avansul la un credit ipotecar

este de minim 15% pentru un credit ipotecar in lei si de minim 25% pentru un credit ipotecar in euro. Se poate acorda un credit ipotecar cu avans zero cu conditia aducerii in garatie a unui imobil suplimentar – imobilul poate fi in proprietatea unei terte persoane. In acest caz se finanteaza maxim 65% din valoarea celor 2 imobile. Avansul reprezinta suma platita de client in completare la un credit ipotecar pentru achizitia imobilului. Cu cat avansul la un credit ipotecar este mai mare, cu atat dobanda la un credit ipotecar poate fi mai mica.

Dobanda anuala la un credit ipotecar

poate fi fixa in primii ani si apoi variabila, sau variabila pe toata durata unui credit ipotecar, modificarea acesteia facandu-se in functie de indicele Euribor sau IRCC. Poate fi intre 5,89% si 7,35%. Dobanda anuala efectiva (DAE) poate fi intre 7.97% si 9,23%. Dobanda variaza in functie de banca aleasa, profilul clientului si suma solicitata.

Codebitori acceptati la un credit ipotecar

pot aplica impreuna cu solicitantul pentru a ridica sansele de obtinere a unui credit ipotecar. Pot fi codebitori din cadrul familiei solicitantului de credit ipotecar – sot/sotie, frati/surori, parinti, sau chiar orice alta persoana din afara familiei solicitantului de credit ipotecar (prieteni, colegi, etc).

Comisioane si taxe bancare aplicabile la un credit ipotecar

in functie de banca aleasa, pot fi comisioane de analiza a dosarului de credit ipotecar, comisioane de evaluare a imobilului adus in garantie, sau comisioane de administrare a unui credit ipotecar. Noi va vom indruma sa alegeti un credit ipotecar cu comisioanele cele mai mici, sau pe cele pe care le doriti cel mai putin (De ex: credit ipotecar fara comision de analiza, etc).

Rambursare anticipata a unui credit ipotecar

partiala sau totala – este posibila la solicitarea clientului si cu acordul bancii.

Asigurari aplicabile la un credit ipotecar

unele banci solicita asigurare de viata pentru solicitant si asigurarea imobilului adus in garantie.

Alte costuri care se regasesc la un credit ipotecar

 • Costuri notariale – obtinerea extrasului de carte funciara in vederea ipotecarii imobilului achizitionat prin credit ipotecar, taxele de autentificare a contractului de vanzare cumparare cu ipoteca si inregistrarea ipotecii la cartea funciara.
 • Taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a cesiunii asigurarii imobiliare si, dupa caz, a garantiei reale mobiliare asupra disponibilitatilor din conturi si a garantiei reale mobiliare asupra veniturilor viitoare.
 • Comision de realizare a raportului de evaluare pentru imobilului adus in garantie la un credit ipotecar.
 • Alte conditii – solicitantul de credit ipotecar trebuie sa fie cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania, cu varsta mai mare de 18 ani si mai mica de 70 de ani la data rambursarii totale a unui credit ipotecar, sa nu inregistreze debite sau alte obligatii neachitate la scadenta catre banci la data solicitarii unui credit ipotecar, sa realizeze punctajul impus de sistemul de evaluare a riscului.

Aplicati pentru un credit ipotecar

Aplicati acum

Avantaje

Un credit ipotecar are urmatoarele avantaje:

 • Perioada lunga de rambursare;
 • Posibilitatea obtinerii la un credit ipotecar a unor sume mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale ;
 • Dobanzile la un credit ipotecar sunt mai mici in comparatie cu dobanzile creditelor de nevoi personale ;
 • Posibilitatea rambursarii anticipate a unui credit ipotecar;
 • Posibilitatea unor investitii imobiliare prin contractarea unui credit ipotecar;
 • Este posibila o refinantare a unui credit ipotecar in conditii mai bune de creditare;
 • Construirea locuintelor in regie proprie prin credit ipotecar de constructie.

Garantii constituite la un credit ipotecar

Ipoteca de rang I in favoarea bancii constituita pe unul sau mai multe imobile aflate in proprietatea solicitantului de credit ipotecar, ori a unor terte persoane (familie, rude, prieteni, cunostinte).

Un credit ipotecar este acelasi lucru cu un credit imobiliar, cu diferenta ca in cazul unui credit ipotecar se va pune ipoteca pe imobilul care se cumpara, iar la creditul imobiliar se poate pune ipoteca si pe alt imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a altei persoane.

Cat este rata la un credit ipotecar?

Aveti cateva exemple in tabelul de mai jos. Pentru a obtine detaliile complete aplicati online, iar in cel mai scurt timp veti fi contactat de un consultant.

Pentru fiecare client putem negocia conditiile de finantare ale unui credit ipotecar mai bune decat cele standard, in functie de profilul acestuia.

Suma credit ipotecar in Lei Perioada Rata lunara(euro) Dobanda* DAE
30.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 178 euro 5,89% 7,97%
40.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 237 euro 5,89% 7,97%
50.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 296 euro 5,89% 7,97%
60.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 355 euro 5,89% 7,97%
75.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 444 euro 5,89% 7,97%
100.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 592 euro 5,89% 7,97%
150.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 889 euro 5,89% 7,97%
200.000 euro (echivalent in lei) 30 ani 1.185 euro 5,89% 7,97%

*Dobanda este fixa 3 sau 5 ani. Dupa aceasta perioada dobanda devine variabila in functie de marja fixa de 2,49% la acare se adauga indicele IRCC (adica rata dobanzii se revizuieste trimestrial). IRCC=5,97%.

Nu exista alte comisione lunare la acest credit ipotecar.

Aplicati acum pentru un credit

Solicitati credit

Sunati-ne pentru detalii

031 437 38 16

Contact

Intrebati consultantii nostri

Solicitati informatii
Incepe o conversatie
1
Contact pe WhatApp
Buna ziua!